środa, 25 lutego 2015

Bezy, bezy, beziki...mniam ;-)

Bezy- nie ma chyba słodszego deseru jak ten, ale i tak są najpyszniejsze na świecie ;-)
W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy zrobić. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Ale tak naprawdę w głównej mierze większość zależy od piekarnika.


Składniki:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- mini szczypta soli

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, ubijamy kilka minut do uzyskania kremowej konsystencji. Wyciskamy szpryca bądź też wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ubite białka.
Pieczemy ok 1 godz w temp 110 stopni.Może okazać się, że czas pieczenia będzie znacznie krótszy, należy pilnować piekarnika w miedzy czasie. wszystko zależy od rodzaju piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz