13 marca

Jagodzianki


Składniki:
500 gram jagód / borówek
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
300 ml letniego mleka
60 gram masła
100 gram cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
650 gram maki pszennej
20 gram świeżych drożdży



Przygotowanie:
Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, drożdże, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z solą, i resztą składników płynnych. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości, około 1 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży kwadrat, około 35 x 45 cm.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Na połowę wzdłuż długości ciasta wyłożyć jagody. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 8 - 10 części.
Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie, powinny się stykać bokami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier zrobić z 1 szklanki cukru pudru i 3 łyżek wrzącej wody.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger