niedziela, 15 marca 2015

Kacza pierś z majerankiem

Inna odsłona kaczej piersi. Tym razem z nutą majerankową. Uwielbia ten rodzaj mięsa pod każdą odsłoną. Ważne aby zawsze była bardzo dobrze wypieczona.

Składniki:
- piersi z kaczki, koniecznie ze skórką
- 50 ml oleju z pestek winogron
- sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Piersi marynujemy całą noc w lodówce w majeranku, soli i pieprzu.
Następnie smażymy piersi od strony skórki ok 8 minut na średnim ogniu, druga strona ok 5 minut i do naczynia żaroodpornego z przykryciem razem z tłuszczem który się wytopił. Pieczemy ok 30 min w temp. 190 st.
Jeżeli są tutaj zwolennicy kaczki średnio wysmażonej, proponuje piec ok 10 min lub serwować ją tylko smażoną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz