czwartek, 5 marca 2015

Sernik z Rosą

Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny


masa serowa
1 kg twarogu w wiaderku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka


rosa
6 białek
1 szklanka cukru



Przygotowanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.

Twaróg i pozostałe składniki dokładnie wymieszać / zmiksować.
Masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Uwaga: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub 2 tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno tortownicy, a papier wypuścić na zewnątrz, natomiast boki tortownicy wysmarować masłem. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik (bez piany) piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Z pianą dodatkowe 10 - 15 minut.

Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz