poniedziałek, 4 maja 2015

Kolorowy torcik z kremem rumowym

Składniki:
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maki
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:
1 gotowy krem rumowy
300 ml jogurtu do picia

Używamy szklanki o pojemności 250 ml.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ja piana jest sztywna zaczynamy dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Masę dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy barwnik spożywczy wybranego koloru.
Do mas jajecznych wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem, obsypać bułką tarta. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.





2 komentarze:

  1. Na wierzchu są beziki? Jakie to jest śliczne! Oczu nie mogę oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, na wierzchu są beziki ;-) bardzo dziękuję na tak miłe słowa ;-)

    OdpowiedzUsuń