poniedziałek, 4 maja 2015

Krem z marchwi z tymiankiem i jajkiem w koszulce


Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1/2 dużej cebuli
- 600 g marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 30 ml płynnej śmietanki 18%
- 1 jajko
- świeży tymianek
- sól i pieprz

Wykonanie:
Rozpuszczamy masło w rondlu na małym ogniu. Dodajemy cebulę i gotujemy, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę, przykrywamy garnek i gotuję od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Wlewamy bulion, dodajemy świeży tymianek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmujemy z ognia, miksujemy w blenderze na krem, przelewamy do rondla, dodajemy śmietankę i doprawiam solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem w koszulce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz