poniedziałek, 4 maja 2015

Krem z warzyw korzeniowych

Składniki:
- 3 szt marchwi
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- 1/2 dużego selera-korzeń
- seler naciowy, łodyga: 4 sztuki
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu mięsnego
- 50 ml śmietanki 18%
- oliwa, sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:
Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę, pora drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa. Smażymy razem 3-4 minuty. Zagotowujemy bulion. Wkładamy podsmażone warzywa i ziemniaki. Jeśli wszystkie warzywa są już miękkie, miksujemy na krem, Następnie dodajemy śmietankę i świeże zioła wg uznania. My uwielbiamy bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz