poniedziałek, 4 maja 2015

Rolada makowa

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 150 gram masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 125 ml szklanki mleka
- 40 gram drożdży
- szczypta soli
- puszka masy makowej, najlepiej z bakaliami

Wykonanie:
Masło z cukrem ucieramy na puszysty, jednolity krem. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejno jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę i dolewamy resztę mleka. Utarte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy ok. 5 min. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by podrosło.
Gdy podwoi objętość, dzielimy ciasto na 2 części. Wałkujemy każdą z nich na prostokąt, smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy równo farsz makowy. Następnie zwijamy w roladę. Końce zlepiamy i podwijamy pod spód. Od razu przekładamy do wysmarowanych tłuszczem średniej wielkości form i stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy podrosną, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 30 minut. Po pół godzinie podnosimy temperaturę do 200 stopni i pieczemy, aż ciasto się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Jeszcze ciepłe wykładamy z blaszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz