sobota, 29 sierpnia 2015

Kurczak pieczony na soli

Najlepszy kurczak pieczony a jeszcze lepszy pieczony z rożna. Właśnie kurczak na soli ci go zastąpi.  Nie obawiajcie się soli. Kurczak jest delikatnie słony, skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, a ona sama zastyga w twardą skorupkę. 

Składniki:
- 1 świeży kurczak
- 1 kg soli
- przyprawa do kurczaka, pieprz
- świeży majeranek

Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem. Nacieramy z wierzchu pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gałązki majeranku wkładamy do środka.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól. Kurczaka kładziemy na soli i pieczemy ok. 1,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz