05 września

Leczo z wędzoną wołowiną

Leczo, zawsze z tych samych składników a za każdym razem inaczej smakuje. Sekret idealnego leczo? Dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam rożnego rodzaju kiełbas, mogą być też parówki czy jak tym razem wędzona wołowina, dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu.
Jeśli chcemy zaostrzyć smak lecza, dodajmy świeża papryczkę chili. Najlepsze takie z własnego ogródka ;-)

Składniki:

- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki żółte
- 1 ostra papryczka
- 1 cukinia
- 1 duża garść groszku zielonego mrożonego
- 10 pieczarek
- 2 marchewki
- 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 300 gram wędzonej wołowiny
- sól, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie
- papryka słodka i ostra,natka pietruszki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Wrzucamy do wody kostkę rosołową, liść, ziele. Zeszkloną cebulę dodajemy do duszonej papryki, Następnie dodajemy pokrojona cukinię, marchewkę stratą na tarce o grubych oczkach, groszek zielony, pieczarki obrane i pokrojone w ósemki,oraz papryczkę chili drobno posiekaną.
W tym momencie dodajemy jakiś rodzaj mięsa, moje leczo będzie z dodatkiem wędzonej wołowiny, którą pokroiłam w grubsza kostkę i dusiłam jeszcze z warzywami.
Całość dusimy ok. 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusić jeszcze 10 minut.
Im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, najlepiej dusić je długo na małym ogniu.




2 komentarze:

  1. Z każdym zdaniem w tym poście się zgadzam. Pyszne leczo zaproponowałaś. Danie to kocham za to, że jest łatwe, szybkie do wykonania i bardzo dobre. Zachwyca aromatem i co dla mnie ważne zawsze robię więcej, niż potrzebuję, bo je w pojemniczkach mrożę. Po powrocie z pracy, gdy czasami nie ma czasu na gotowanie, wystarczy ryż ugotować i leczo podgrzać. Pyszne. Też dodaję cukinię do leczo. Nadaje niezwykłego smaku temu daniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Również uwielbiam leczo pod każdą postacią i z każdych składników;-) i zdradzę jeszcze mały sekrecik...niebawem post z przepisem na leczo w słoikach na zimę ;-)

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger