sobota, 12 września 2015

Pasztet z cukini

Faszerowana, grillowana, w sałatce, w zupie... No to może PASZTET .
Wspaniale, niedrogie i łatwe do uprawy warzywo daje w kuchni mnóstwo możliwości, jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. 
Przepis zaczerpnięty z jednej z grup kulinarnych na Facebooku.


Składniki:

2 młode cukinie ok 1,20 kg
duża cebula
2 duże marchewki
2 łyżki pietruszki zielonej
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki oleju
majeranek użyłam świeży, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Umytą cukinię wraz ze skórką ścieramy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Do cukinii dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pietruszkę, koperek, 2 jajka, bułkę tartą, olej, sól, pieprz, majeranek do smaku. Starannie mieszamy składniki. Masą napełniłam foremkę aluminiową wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Pasztet pieczemy ok 50 minut w 180 st - do zrumienienia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz