poniedziałek, 28 września 2015

Rosół z królika

Składniki:
- 1 królik
- 3 litry zimnej wody
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1 cebula obrana w całości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka selera naciowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz świeżo mielony do smaku

Wykonanie:
Królika myjemy, zalewamy zimną wodą przykrywając mięso, gotujemy na dużym ogniu, bardzo długo, szumujemy w międzyczasie. Gdy już woda będzie klarowna. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 20 minut. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera naciowego obieramy i kroimy w paski/ kostkę. Dodajemy do rosołu warzywa oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
Gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu pod uchyloną pokrywą aż mięso będzie miękkie. Na koniec 10 minut przed końcem dodajemy posiekana natkę pietruszki i sprawdzamy czy nie trzeba doprawić solą, pieprzem.



2 komentarze: