wtorek, 22 września 2015

Śliwki, śliwki, śliwki....

A może kilka ciekawostek o śliwkach... jeszcze dziś spodziewajcie się przepisu na pyszną tartę ze śliwkami ;-)

... Na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy domowej, zwanej Prunus domestica.
Wszystkie są krzyżówkami dzikich śliw: lubaszki (mirabelki), ałyczy i tarniny.

W kuchni śliwki są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji.

Wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła, dżemy albo kompoty. Odmianą nadającą się wyłącznie do robienia przetworów jest niezwykle popularna we Francji, a niedoceniana u nas mirabelka.

Ze śliwek przygotowuje się też znane trunki, np. polską śliwowicę i tarniówkę czy bałkańską rakiję...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz