środa, 23 września 2015

Tarta ze śliwami


Składniki:
Ciasto
- 100 gram masła
- 200 gram mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

Nadzienie
- 1 kg śliwek
- 120 ml śmietany 18 %
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem i posiekanym zimnym masłem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i chłodzimy w lodówce 30 min.
Formę na tarte ( moja ma 27 cm) smarujemy masłem i bułką tartą. Wykładamy formę rozwałkowanym ciastem. pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200 stopni. Na upieczonym spodzie wykładamy owoce, podpiekamy kolejne 20 minut, następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem i żółtkiem. Pieczemy jeszcze 10 minut w 200 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz