czwartek, 22 października 2015

Cytrynowe ciasto jogurtowe


Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników.
Składniki:
- 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny

Lukier:
- pól szklanki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłego soku z cytryny

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Wyłkladamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm i pieczemy przez około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.











8 komentarzy:

  1. Bardzo łatwe ciasto!:) Można dać swoją polewę, mąkę razową i mamy zdrowe deseryndla kilku osób ;)
    Też lubię gotować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję dziewczyny 😘 Bardzo proste i Smaczne i zawsze się udaje 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadnę tam do Ciebie niedługo!
    i chce widzieć to cudeńko :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuje i zapraszam wszystkich na moje ciacho ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. czemu ciasto cytrynowe?w skladnikach nie ma cytryny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sugestie, rzeczywiście zapomniałam napisać o soku z cytryny, znajduje się on i w cieście i w lukrze.

      Usuń