czwartek, 8 października 2015

Krem pieczarkowy

Pieczarki są pyszne pod każdą postacią. Duszone do mięs. Kapelusze pieczarek nadziewane mięsem lub serem idealne jako dodatek do obiadu lub na grilla. Pieczarka w zapiekance, pizzy nieodłączny składnik. Jajecznica z pieczarkami na maśle idealny pomysł na śniadanie. Smacznie i pożywnie. A dzisiaj proponuję... Krem z podsmażonych ma masełku pieczarek...

Składniki:
- 300 gram pieczarek
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule również kroimy np. w talarki. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy cebule a następnie po 2-3 minutach dokładamy pieczarki. Dusimy wszystko kilka minut. Zalewamy bulionem ewentualnie wodą, na początek około 500 ml. Blendujemy na gładki krem. Jeśli krem jest za gęsty a na pewno będzie dolewamy wody. Ja na tą ilość składników użyłam około 800 ml bulionu.

2 komentarze: