niedziela, 1 listopada 2015

Placek po węgiersku


Składniki:
Placki ziemniaczane:

- 1,5 kg ziemniaków na około 3 duże placki
- 1 jajko
- 3-4 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia

Gulasz:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 100 ml czerwonego wina
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 szt liść laurowy
- 3 szt ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz, suszony majeranek
- kilka łyżek oleju do smażenia mięsa

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej,smażymy mięso. W garnku zagotować wodę. Wrzucamy zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do gulaszu. Podlewamy winem, dodajemy paprykę w proszku i suszony majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu przez następną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy pieprzem.

W tym czasie ścieramy na tarce ziemniaki, cebulę siekamy w drobniutką kostkę. Dodajemy jajko i mąkę. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju. Nakładamy łyżką na całą patelnię. Gdy spód się zarumieni, przekręcamy na drugą stronę. Usmażony placek ziemniaczany nakładamy na duży talerz. Na połówkę placka nakładamy gulasz i przykrywami drugą połówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz