niedziela, 4 października 2015

Szczupak z piekarnika z warzywami, na musie z kalafiora

Esox lucius czyli szczupak pospolity – gatunek szeroko rozprzestrzenionej, drapieżnej ryby z rodziny szczupakowatych.Mięso szczupaka jest wysoko cenione, szczególnie w Europie Środkowej i Południowej, trudne jednak do porcjowania w taki sposób, by uniknąć pozostawienia w mięsie ości.

Składniki:
- 1 szczupak, waga do 1 kg (czym mniejszy tym lepszy)
- olej z pestek winogron do smażenia/pieczenia (ja używam głownie Monini)
- ulubione warzywa, u mnie brokuł, marchew, cukinia, kukurydza z puszki, papryka, papryczka chili
- przyprawy, tym razem suszone zioła prowansalskie
- 1/2 głowy kalafiora
- 100 ml śmietanki 30 %
- łyżka masła
- sól, pieprz

Wykonanie:
Rybę, oczyszczamy, osuszamy i filetujemy. Nacieramy przyprawami z obu stron i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w talarki, skrapiamy dobrej jakości olejem z pestek winogron i pieczemy 40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 160 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykrywamy naczynie folią aluminiową, wtedy szczupak jest bardziej soczysty.

Produkty smażone lub pieczone na oleju z pestek zachowują delikatny smak, są lekkie i chrupiące. Olej jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia naturalnego smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.

Mus z kalafiora: kalafiora podsmażamy na maśle, następnie zalewamy 150 ml wody ( idealny byłby bulion drobiowy), dusimy 10-15 minut. Blendujemy aż uzyskamy delikatny krem, dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, ewentualnie jeśli wyszedł na za rzadki odparowujemy.


                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz