piątek, 13 listopada 2015

Pierogi ruskie z mąki kukurydzinej

Pierogi ruskie z dodatkiem mąki kukurydzianej
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy

Składniki na ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki kukurydzianej
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- sól

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z odrobiną wody i soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką ( robię małe pierożki)

Ser z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz uprażoną na oliwie cebulą. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na wykrojone krążki, nakładamy porcje farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi z dodatkiem mąki kukurydzianej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz