niedziela, 1 listopada 2015

Pierś z kurczaka w ostrym sosie śmietanowo - pomidorowym

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 gram suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- 150 śmietanki
- 100 ml mleka
- sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kości, kroimy na mniejsze porcje wg uznania.
Pomidory, czosnek, cebulę i papryczkę kroimy w kosteczkę/ paseczki.
Kurczaka podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów na lekko rumiany kolor. Następnie wrzucamy na patelnie cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pomidory i papryczkę. Doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Dusimy wszystko razem 3-4 minuty, zalewamy mlekiem i śmietanką. Zagotowujemy, ewentualnie dusimy aż sos się zredukuje. Całe danie powstaje w góra 15 minut, więc nie dość że przepyszne to na dodatek mega szybkie.


4 komentarze: