sobota, 14 listopada 2015

Placuszki kukurydziane

Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz wodę i mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony olej i ponownie mieszamy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście/ kilkadziesiąt minut aby mąka napęczniała. Dobrze rozgrzewamy patelnię, nakładamy porcję ciasta. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż na naleśniki.


6 komentarzy:

  1. lubię kukurydziane placuszki, bo mają niezwykły smak

    OdpowiedzUsuń
  2. zupełnie inny smak i inna konsystencja ;-) są pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z podanych skladnikow ciasto wyszlo mi bardzo wodniste, wiec musialam zrobic nalesniki, szoda bo mialam ochote na te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy zaczekałaś 15-20 minut aż mąka napęcznieje?

      Usuń
    2. omg zwracam honor, szybko przelecialam wzrokiem przepis i niecierpliwie zaczelam je robic, dziekuje za wskazowke! jutro sprobuje raz jeszcze :))

      Usuń
    3. Nic nie szkodzi 😃 zawsze też możesz podsypac więcej mąki 😃

      Usuń