wtorek, 22 grudnia 2015

Pieczone gruszki i jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami

Kolejna propozycja na zdrowy, słodki, świąteczny deser ;-)

Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy podgrzewamy z miodem miodem oraz przyprawą do piernika. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Odcinamy delikatnie górną część owoców i usuwamy gniazda nasienne wąskim nożem. Następnie wydrążony środek wypełniamy przygotowaną słodką masą. Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałością miodu.  Pieczemy 20 min.



1 komentarz: