13 stycznia

Ciasteczka ryżowe z nutą kokosu

Płatki ryżowe są lekkie i puszyste, wprost wyśmienite na śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. W dodatku szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ale poza śniadaniem jest wiele możliwości wykorzystania płatków np. robiąc zdrowe ciasteczka, które Zapewnią niezbędną energię do walki z zimową aurą za oknem ;-)Składniki:
- 100 gram płatków ryżowych
- 30 gram pestek dyni
- 30 gram pestek słonecznika
- 100 gram miodu akacjowego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 70 gram wiórek kokosowych
- 40 gram gotowych kandyzowanych skórek i owoców

Wykonanie:
Oliwę i miód podgrzewamy do połączenia składników.
Pozostałe suche  składniki tj.płatki, pestki dyni i słonecznika, wiórki i kandyzowane owoce mieszamy w jednej misce. Zalewamy podgrzaną oliwą z miodem i mieszamy.

Ponieważ po wymieszaniu składniki nadal są sypkie formujemy je formą taką jak do ciasteczek. Formę wypełniamy do pełna i ugniatamy.








3 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger