poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik królewski


Składniki:
400 gram mąki
160 g masła
160 g cukru pudru
1 łyżka smalcu
1 jajko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.


Składniki na masę serową:
1 kg gotowego sera na sernik z wiaderka
100 ml śmietanki
3 łyżki mąki ziemniaczarnia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
300 gram cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego 


Przygotowanie:
W misie ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy ser, śmietanką i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie mikserem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na blachę na tarce, na nie delikatnie wykładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta. Najlepsza tarka o grubych oczkach.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


3 komentarze:

  1. Ostatni raz taki sernik jadłam z 10 lat temu, a ten był pierwszy w moim wykonaniu...był naprawdę pyszny, mokry, nie za słodki...idealny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatni raz taki sernik jadłam z 10 lat temu, a ten był pierwszy w moim wykonaniu...był naprawdę pyszny, mokry, nie za słodki...idealny ;-)

    OdpowiedzUsuń