sobota, 6 lutego 2016

Schab pieczony

Schab pieczony to doskonały pomysł na obiad, jako dodatek na kanapkę czy na specjalną okazję. Dzięki rożnym składnikom zwykły schab przygotujemy za każdym razem na inny sposób.  Moja ulubiona kompozycja to przyprawy korzenne, ale ile razy można jeść to samo ;-P

Składniki:
- 1 kg kawałek schabu
- 1 łyżka miodu
- 3 mały czosnek
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa (ilość taka żeby powstała marynata miała konsystencje papki)
- 1 łyżka przeprawy Prymat do mięs pieczonych
- liść,ziele, pieprz,sól

Wykonanie:
Składniki tj. przyprawę do mięs pieczonych, miód, roztarty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwa mieszamy.Smarujemy mięso i pozostawiamy w lodówce na 12 godz.

Po 12 godz tak przygotowany schab przekładamy do worka do zapiekania. Pieczemy 60 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Przed końcem pieczenia rozrywamy worek na 15 minut aby pięknie zapiekła się skórka.





4 komentarze:

  1. Akurat szukałam jakiegoś szybkiego przepisu na schab na kanapki, Twój wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😃 czas przygotowania jest naprawdę błyskawiczny, 10 minut roboty, pozniej marynowanie i leczenie. Polecam 😃

      Usuń
  2. Twój schab nas zachwycił i wyglądem i prostotą wykonania. A,że jesteśmy ciekawi smaku - to wykorzystamy przepis. Takie mięsko baaaardzo lubimy:)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę 😃 i bardzo dziękuję, czekam na relacje jak smakowal 😃

      Usuń