poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb żytni z mąki Młyn Kopytowa

Niedawno w pewnym konkursie Wielkanocnym wygrałam nagrodę w postaci mąki od Młyn Kopytowa. Udało mi się upiec już troszkę śniadaniowych smakołyków. Postaram się sukcesywnie nimi z wami dzielić. 
Dzisiaj zaprezentuję mąkę żytnią typ 720 EKOLOGICZNA, która jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków tj.polepszaczy, wybielaczy. Mąka jest idealna do wypieku chleba żytniego lub mieszanego, a także do zakwasu na żur.



Składniki:
500 gram mąki żytniej typ 720 eko
opakowanie drożdży suszonych na 1/2 kg mąki
ciepła woda, około 300 ml

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę. Wodę lejemy stopniowo, jeżeli cisto wychodzi nam za luźne należy podsypać mąką. Wyrabiany aż będzie elastyczne. Przekładamy do formy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Pieczemy w temperaturze 220 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni na ostatnie 20 - 30 minut.
Nagroda w postaci mąki Młyn Kopytowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz