piątek, 1 kwietnia 2016

Domowy chrzan

Ile jest chrzanu w chrzanie - o tym przekonamy się robiąc chrzan w domu. Praktycznie wszystkie chrzany dostępne w sprzedaży zawierają sporo innych dodatków jak olej, błonnik, mleko w proszku itp a zamiast chrzanu rzepa. U nas chrzan domowy spożywamy przez cały rok, jemy go do kanapek, kiełbasy, sosów.
Przygotowanie domowego chrzanu jest bardzo proste sami się przekonajcie.
Składniki:
- ciepła przegotowana woda
- 1 łyżka cukru
- ocet spirytusowy 10%
- 2 korzenie chrzanu

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Dodajemy ocet, mieszamy. Roztwór w proporcji pół na pół.
Chrzan cieniutko obieramy, najlepiej obieraczką.
Ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach, powinna nam powstać taka papka. Do startego chrzanu dodajemy nasz roztwór, ilość w zależności od konsystencji chrzanu. Dolewamy tyle żeby aby nie był za suchy ale też nie wodnisty. Lepiej rozbić troszkę rzadszy ponieważ on jeszcze trochę naciągnie płynu. Mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy, przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz