piątek, 8 kwietnia 2016

Klops z jajkiem

Klops idealnie pasuje na kanapki na śniadanie czy kolację, ale możemy go również przygotować kilka dni wcześniej przed ważną okazją i zamrozić, aby np. w Święta pokroić go w plastry i podać z sosem chrzanowym czy żurawiną. Sprawdzi się także na obiad, po podgrzaniu lub podsmażeniu na maśle.

Składniki:
1 kg mieszanego mielonego mięsa wieprzowego
1 bułka
2 jajka
3 jajka ugotowane na twardo
2 cebule
2 marchewki 
2 pietruszki
2 łyżki musztardy
łyżka natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sól, pieprz świeżo mielony



Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy drobno, podsmażamy na oleju. Pod koniec podsmażania dodajemy cukier, podsmażamy jeszcze chwile do momentu karmelizacji.
3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa. Do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną pietruszkę, cebulę, marchewkę, pietruszkę, musztardę, przyprawę do mięsa mielonego oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.
Do formy aluminiowej przekładamy połowę masy. Wkładamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy. Wierzch klopsa posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz