poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Krem z pomidorów Łowicz

Pomidorową można przygotowywać na wiele sposobów - w każdym domu doprawia i podaje się ją nieco inaczej, ale niezależnie od wszystkiego najważniejszym składnikiem są pomidory. Powinny mieć naturalny smak i aromat - tak jak pomidory w puszce Łowicza, bez skórki całe lub krojone.


Składniki na 2 porcje zupy:
- puszka pomidorów całych bez skórki Łowicz
- 100 ml mleka
- garść świeżej bazylii
na bulion:
- 400 ml wody na bulion warzywny lub bulionu mięsnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz
na pulpeciki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała szalotka
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kaszy manny
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Wykonanie:
Z podanych składników na bulion gotujemy warzywny bulion, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki Łowicz i bazylię a wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut, następnie wszystko miksujemy. doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleko zagotowujemy...i gotowe ;-)

Mięso z piersi kurczaka mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy. Ja akurat posiekałam. Cebulę obieramy i również drobniutko siekamy, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, jak już nam się cebula zarumieni dodajemy cukier aby się z karmelizował. Wszystkie składniki na pulpeciki mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut aby kasza trochę napęczniała.

W małym garnku gotujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wrzucamy małe uformowane kuleczki. Gotujemy 10 minut, lekko mieszając co jakiś czas. Musimy uważać żeby się nie rozleciały.

Teraz talerz składamy w całość i nasza zupa jest gotowa. Moja została posypana dodatkowo bazylią i płatkami migdałowymi.





Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

5 komentarzy: