22 maja

Placuszki z owocami

Kolejny tydzień akcji "Wypiekanie na śniadanie", tym razem na pierwszym planie miały być truskawki, a za nimi ekspresowe placuszki. U mnie jednak nie było truskawek, ponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji. 

Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- kilka truskawek

Przygotowanie:
W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Propozycja podania: cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta śmietana 12%

Oryginalny przepis znajdziemy na stronie: Kwestia Smaku.

Razem ze mną udział w akcji wzięły:Agnieszka, Joanna, Grażyna, Bożena , Marzena, Marzena, Dorotka, Joanna



27 komentarzy:

  1. urocze, takie kolorowe u Ciebie! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze maleństwa :-) dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czerwoną porzeczką pychota :-) Dzięki za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porzeczka fajnie się komponowała ze słodkimi placuszkami ;) Dzięki;)

      Usuń
  4. Dziękuję za wspólne smażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mrożone a wyglądają jak świeże. Wspaniałe:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, a co do owoców to kwestia możenia. Ja mrożę swoje rozsypane na tacy, każde ziarenko osobno a po zamrożeniu dopiero zsypuję do woreczka. Dodatkowo używa woreczków do mrożenia.

      Usuń
  6. Pięknie wyglądają Twoje placuszki z dodatkiem tych owoców. Naprawdę wyglądają jak świeże. Dzięki za wspólną kulinarną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje placuszki wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycja. Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, kolorowe!
    Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki bardzo smacznie wygladają.Kolorowe i pachnące wiosną i świeżościa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry sposób na oczyszczenie zamrażalnika przed nowym sezonem ;) Wyszły Ci przeapetyczne! Dzięki za wspólne śniadaniowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ;) fajne jest to że ten sam przepis a tyle możliwości dają nam przeróżne owoce;)

      Usuń
  12. Pięknie opruszone cukrem pudrem, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger