czwartek, 12 maja 2016

Racuchy z ryżem i jabłkami

Zapraszam na przepyszne placuszki ryżowe. Dzisiaj serwuję je na śniadanie, są bardzo pożywne i delikatne zarazem, przygotowane z naszymi pysznymi soczystymi jabłkami. 



Składniki:
- 100 gram ryżu jaśminowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 jabłka
- 100 - 150 ml mleka
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy ze szczyptą soli, nie odparowujemy, jeśli zostanie trochę wody to nawet lepiej. Wkładamy do kielicha miksera, wlewamy mleko i miksujemy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Dodajemy do masy ryżowej, dodajemy również mąkę, jajko, cukier i mieszamy. Jeśli jest potrzeba, dodaję jeszcze trochę mleka lub mąki. Wszystko zależy od soczystości jabłek.
Olej rozgrzewamy na patelni i nakładamy ciasto łyżką. Spłaszczamy aby nie były za grube. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu.

‪#‎Zaryżykuj‬ ‪#‎UncleBens‬ ‪#‎wyzwanie‬ ‪#‎ryż ‬‪#‎konkurs‬

2 komentarze:

  1. Świetny patent! Takich placuszków jeszcze nie jadłam, przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam są banalne ale pyszne;) Dzięki konkursowi Uncle Bens i Joseph Seeletso odkryłam inne, nowe możliwości z wykorzystaniem ryżu;)

    OdpowiedzUsuń