poniedziałek, 23 maja 2016

Risotto z botwinką

Większość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto.



Składniki:
- 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's
- pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi
- 1 cebula
- 600 ml wody lub wywaru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- parmezan

Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraczki. Wlewamy jedną łyżkę wazową wywaru do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż wszystko wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak aż cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Wszystko trwa około 12-15 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut. Posypujemy parmezanem, bezpośrednio na talerzu.

                                

                                
                                     #‎Zaryżykuj‬ ‪#‎UncleBens‬ ‪#‎wyzwanie‬ ‪#‎ryż ‬‪#‎konkurs‬‪#‎Zaryżykuj‬

4 komentarze:

  1. Ja risotto uwielbiam a botwinkę jeszcze bardziej, robię podobnie i smakuje wspaniale, polecam każdemu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem ci że robiłam już kilka lub kilkanaście razy risotto i jakoś nie mogę osiągnąć tej kremowej konsystencji. Cos chyba robię nie tak.

      Usuń
  2. Co za świetny pomysł dodać botwinkę :) Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń