niedziela, 8 maja 2016

Zupa koperkowa z ryżem basmati

Zupę koperkową zazwyczaj robię z ziemniakami, ale tym razem postanowiłam zrobić z innym dodatkiem i padło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną. 
Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru...
Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna!



Składniki:
- 600 ml bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami
- duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej
- 100 śmietanki 30%
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- ryż basmati do zupy

Przygotowanie:
Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar, podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wrzucamy ryż i gotujemy 5-6 minut, następnie dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Gotujemy do momentu ugotowania się ryżu, czyli jakieś 4 minuty. Śmietany mieszamy i rozprowadzamy w kilku łyżkach wywaru, wlewamy do garnka, mieszamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Wierzch posypujemy świeżym koperkiem.

9 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam zupę koperkową. Najbardziej chyba taką, którą robi moja mama- z kluseczkami lanymi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kluseczkami jeszcze nie jadłam, dziękuję za podpowiedź;)

      Usuń
  2. Zawsze robię sos koperkowy... O zupie w sumie nie pomyślałem nigdy. Wpisuję to na listę TO DO :D
    Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, trzymam kciuki za udany debiut;-)

      Usuń
    2. To ja dziękuję, trzymam kciuki za udany debiut;-)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na zupę, zjadłabym z chęcią! I do tego wszystko jednogarnkowo, podoba mi się, że ryż gotowany jest w zupie :)

    OdpowiedzUsuń