sobota, 7 maja 2016

Zupa pomidorowa z ryżem basmati

Kto nie lubi pomidorowej, łapka w górę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?!
Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee ;-) Mojemu synkowi nie każda wersja pomidorowej smakuje, dla niego najlepsza jest taka na passacie i śmietanie z makaronem.

Kochani przepisy jakie dla was publikuję są to dania przygotowane dla mojej rodzinki 2+1, więc ich gramatura może być niewielka, ale pamiętajcie że zawsze możecie zwiększyć dwu lub trzykrotnie ilość składników.


Składniki:
- mała puszka pomidorów pelati
- 300 ml wody
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- garść świeżej bazylii
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz
- ryż basmati
- odrobina śmietanki 30% do zaprawienia

Wykonanie:
W 300 mililitrach wody, gotujemy pomidory z puszki, marchewkę, pietruszkę i liście bazylii z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy listki i ziele a pozostały wywar z warzywami miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż do zupy i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Zaprawiamy śmietanką 30%.



4 komentarze:

  1. Pomidorowa z ryżem jest najlepsza. A z dodatkiem świeżej bazylii to już niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Wrzosowa Polana nie mogę się nie zgodzić z tobą, bardzo lubimy zupy i z ryżem i ze świeżymi ziołami.

      Usuń
  2. U mnie akurat pomidorową jadało się zwykle z makaronem, ale Twojej z ryżem chętnie bym spróbowała :) Przekonuje mnie ta moc bazylii :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Asiu, masz rację świeża bazylia daje moc wydawałoby się pospolitej zupie.

    OdpowiedzUsuń