wtorek, 17 maja 2016

Zupa z ciecierzycą soczewicą i ryżem

Inspirację na przygotowanie tej zupy znalazłam na stronie wielkiezarcie.com, przepis dodany przez Olusię23. Ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła pewnych modyfikacji. Biorąc pod uwagę fakt, że powoli odliczamy dni do końca konkursu Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy do zupy pod hasłem "Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą" dodałam ryż ;)

Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 gram ryżu pełnoziarnistego
- 150 g ciecierzycy z puszki 
- 2 litry wody
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażamy do połączenia się aromatów. Dodajemy pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż i soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną kolendrę. Doprawiamy jeśli jest potrzeba solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut.

2 komentarze:

  1. wiele dobrych rzeczy jest w tej zupie, w zasadzie cała piramida żywnościowa :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń