wtorek, 7 czerwca 2016

Kopytka - przepis podstawowy

Podstawowy przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu.


Składniki:
1 kg ziemniaków
200 gram mąki pszennej
2 duże jajka
2 łyżki masła 

1 łyżeczka soli
woda do gotowania kopytek
praska do ziemniaków

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajka, zagniatamy ciasto.

Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową i najlepiej podawać od razu jeszcze cieplutkie.

4 komentarze:

  1. z gulaszem, albo z młodą kapustą! uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja z cukrem lub po prostu odsmażone na tłuszczu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odsmażane na masełku na patelni - moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń