niedziela, 12 czerwca 2016

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda, delikatna i pyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej.

Składniki:
1 średnia główka młodej kapusty
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
ok. 200-250 ml wody
ok. 1 łyżeczki soli
1/2 pęczka koperku
do smaku - pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, twardych liści, myjemy. Szatkujemy - grubość zależy od naszych upodobań. Ja swoją poszatkowałam w moim magicznym urządzeniu wielofunkcyjnym. 
Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy około 10 -15 minut.

W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy chwilę do zarumienienia ale lekkiego. 
Dodajemy do kapusty. Mieszamy. W tym momencie dodajemy również posiekany koperek.
Solimy do smaku. A na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.




5 komentarzy: