poniedziałek, 4 lipca 2016

Drożdżówka z ananasem

Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis!. Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto. 
Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę. 
Właściwie smakowało jak taki delikatny ananasowy chlebek. Polecam ze szklanką mleka, można też posmarować dodatkowo dżemem.

Składniki na keksówkę:
500 g mąki pszennej
125 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g masła
2 całe jajka
1 opakowanie suszonych drożdży
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
5 krążków ananasa z puszki

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w wysokim garnuszku na palniku. Dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy aż całość będzie ciepła. Zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
W dużej misce ubijamy mikserem całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy wystudzane mleko. Wszystko mieszamy mikserem na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką i przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
Na koniec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C ok.45-50 min.



10 komentarzy: