niedziela, 10 lipca 2016

Gulasz z kurczaka

Apetyczny gulasz z kurczaka z żółtą i czerwoną papryką, cebulą oraz pomidorami z puszki. Doprawiony nutką czosnku,tymiankiem i natką. Doskonały z ryżem lub w innym towarzystwie.




Składniki: 
400 g filetów z kurczaka
2 sztuki cebuli
2 sztuki papryki czerwona i żółta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy 
1 puszka pomidorów bez skórki 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tymianek, pieprz, sól, papryka do smaku


Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebule i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy przez 10 minut. Później pokrojone pomidory razem z sosem dodajemy do mięsa. Dusimy przez kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i natką pietruszki do smaku. Ilość według upodobań. Podajemy z ryżem.



1 komentarz:

  1. Często robię takie kurczakowe potrawki na obiad :) Szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń