czwartek, 28 lipca 2016

Tarta porzeczkowa

Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę.Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;)

Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków



Przygotowanie:
W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę.

Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem do pieczenia. Podpiekamy w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut na bladozłoty kolor. Czujnie obserwujcie, bo czas pieczenia zależy od piekarnika.


Składniki na słodkie nadzienie:
czerwona porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram, 
ale ilość również zależy od waszych upodobań
80 g cukru

dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:
Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30 - 40 minut do ze złocenia kruszonki.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



4 komentarze: