niedziela, 18 września 2016

Sushi z wędzonym łososiem

Ostatnio wielce zestresowana porwałam się na domowe sushi ;) 
Człowiek patrzy na te roladki i myśli "jakie to trudne"," jaki talent muszą mieć ludzie 
potrafiący zrobić sushi". 
Cóż bardziej mylnego! Najtrudniejsza rzecz w zrobieniu sushi to ugotowanie ryżu, 
aby był miękki ale nie rozgotowany a do tego klejący. No i chyba mi się udało;))

Składniki:
200 gram ryżu do sushi
150 gram łososia wędzonego
1 ogórek szklarniowy
1 papryka
5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich

zalewa:
2 łyżki octu ryżowego
2 szczypty soli
2 łyżeczki cukru

dodatkowo:
mata bambusowa do zawijania sushi
marynowany imbir
sos sojowy
pasta wasabi

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
U mnie był w proporcji 2:1 (woda do ryżu)

Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy, po rozpuszczeniu cukru wlewamy 
do gorącego ryżu, mieszamy łyżką. Ryż studzimy.

Nori układamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 
1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. 
U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra.
Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, 
pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. 

Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem 
i/lub wasabi.

Sushi w moim wykonaniu przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać że świetnie opisane zostało to na stronie Kwestia Smaku, skąd czerpałam inspiracje nie tylko podczas przygotowania sushi ale także aby przełożyć Wam to na papier.




10 komentarzy: