sobota, 24 września 2016

Tebirkes duńskie bułeczki

Po długiej wakacyjnej przerwie wraca akcja wspólnego wypiekania 
"Wypiekanie na śniadanie". 
Tym razem mieliśmy do wyboru pieczone Tebirkes lub smażone Małdrzyki krakowskie.
Ja jednak postawiłam na piekarnik, delikatne pszenne ciasto z sezamem i serem gościło u mnie dzisiaj przy śniadaniu.
Przepis zaczerpnięty z bloga mirabelkowy.pl.


Składniki:
rozczyn: 
20g drożdży
400g letniego mleka
300g mąki pszennej 

ciasto: 
200g mąki pszennej
50g miękkiego masła
20g cukru
10g soli 

dodatkowo: 
100g bardzo miękkiego masła do posmarowania
starty ser, sezam lub mak do posypania 


Przygotowanie:
Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera   
z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), 
przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące i nie klejące się 
do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiamy na 10 minut. 

Na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. 
Na 2/3 ciasta nakładamy warstwę masła tak około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy 
do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. 
Górę smarujemy resztą masła i posypujemy serem, sezamem lub makiem. 
Następnie za pomocą ostrego noża wycinamy 12-15 prawie trójkątnych bułeczek. 
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, 
aż podwoją swoją objętość. 

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wstawiamy wyrośnięte bułeczki do piekarnika. Piekarnik musimy spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżamy temperaturę do 210 °C 
i pieczemy przez ok. 12 minut. Studzimy na kratce. 

Autorka oryginalnego przepisu pokazuje nam jak składać i kroić ciasto na bułeczki... KLIK!

Razem ze mną wspólnie wypiekały lub smażyły:Joanna z Różowa Kuchnia, Ewa z Ewa w Kuchni, Bożena z Moje Kucharzenie, Dorota z Moje Male Czarowanie, Edyta z Pasja Smaku,   Edyta z Przy Kuchennym Stole,  Marta Sredniawa.



4 komentarze:

  1. Pyszne bułeczki, dziękuję za powakacyjne wypiekanie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki Ci się upiekły. Fajnie wrócić po wakacjach do wspólnego wypiekania, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki mniamniusne , uwielbiam piec cos czego jeszcze nie robiłam.Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń