poniedziałek, 31 października 2016

Chleb włoski

Przepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej. tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej niż reszta rodziny;) Przepis znaleziony gdzieś w sieci, nie pamiętam niestety u kogo ale wyglądał obłędnie w oryginale. Skusiłam się i ja, jak widać efekt oszałamiający;))

Składniki:
300 ml letniej wody
500 gram mąki pszennej (może być mniej, dodawać stopniowo) 
 1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka drożdży suszonych


Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże. Mąkę dodajemy stopniowo. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Jeśli poczujemy opór zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując ciągle mąkę, aż powstanie gładkie ciasto, które nie powinno się kleić. 
Formujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. 
Jeżeli mamy czas, zostawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
Jeżeli nie mamy czasu, rozgrzewamy piekarnik i umieszczamy od razu na blaszce.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze ok. 220 ˚C.




4 komentarze:

  1. prosty, pyszny chleb! Na niedzielne śniadanie idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, szybkie wyrabianie, szybkie pieczenie i śniadanko mamy gotowe ;)

      Usuń
  2. Ale bym sobie teraz zjadła taki świeżutki chleb z samym masłem... Mniam!

    OdpowiedzUsuń