piątek, 14 października 2016

Naleśniki idealne - Lubella!

Naleśniki robiłam już na sto sposobów, używałam różnych mąk, robiłam z mlekiem i z wodą 
i z piwem, po prostu różne. Te też niby są klasyczne ale po pierwsze z mąką idealną, ponieważ za taką uważam mąkę z Lubelli a po drugie z dżemem idealnym. Owocowa Rozkosz stworzyła coś naprawdę ekstra;) dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego.
Przepis dodaje do naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy!


Składniki na 10 naleśników:
1,5 szklanki mąki poznańskiej
300 ml mleka
300 ml wody 
2 jajka
szczypta soli
30 ml oleju


Przygotowanie:
Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania
 jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię. 
Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko z obu stron. 
Naleśniki serwujemy z ulubionym dżemem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz. Jest po prostu przepyszny, lepszego nie jadłam;) 

5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować dżemu. Koper włoski? brzmi świetnie.
    Naleśniki wyglądają bardzo smacznie, ciekawi mnie przepis na naleśniki z piwem.
    Mogłabyś mi podrzucić przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ;) przepis wysłałam na pw;) po prostu zamiast 300 ml wody dajesz 300 ml piwa. Ciasto z dodatkiem piwa świetnie komponuje się z nadzieniem na słono np.feta i szpinakiem. Polecam!

      Usuń
  2. Wyglądają smacznie :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń