wtorek, 4 października 2016

Słone ciasteczka a 'la krakersy

Pyszotka...inaczej nie umiem określić tych maleńkich, chrupiących ciasteczek.
Przepis zaczerpnięty z bloga mojej ulubionej blogerki Smacznej Pyzy ;) Lekko zmodyfikowany, ponieważ powstały 4 smaki ciastek, klasyczne dla mojego synka bez żadnych przypraw typu kminek,chili czy czosnek. Dla mnie z kminkiem a z czosnkiem i chili dla Pana Ł ;).

Składniki:
350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
150 g masła
100 g kremowego twarożku u mnie o smaku łososia
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka kminku mielonego 
1 łyżeczka mielonego czosnku
250 g cebuli białej


Przygotowanie:
2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. 
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, proszek do pieczenia i sól. 
Wyrabiamy rękami aby powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodajemy serek i jajko oraz cebulę, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic.
Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę  mielonego kminku. Trzecia część z chili, 
więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku.
Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. 
Są gotowe kiedy ładnie się ze złocą.



2 komentarze: