piątek, 7 października 2016

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wreszcie mam i ja;) uwielbiam wątróbkę, ale poza mną nikt więcej więc bardzo rzadko pojawia się na moim stole. 
Dzisiaj czując się już znacznie lepiej, po okropnym choróbsku, zrobiłam obiad tylko dla siebie;)
Inspiracje zaczerpnęłam z przepisu Ewy Wachowicz.

Jeśli lubicie wątróbkę, częstujcie się proszę...;)

Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
½ cebuli
1 jabłko
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron, zmniejszamy płomień, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, krótko podsmażamy a następnie dodajemy jabłko pokrojone w ósemki.

Doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez chwilę aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie.


2 komentarze:

  1. moja ulubiona,ja dodaję również marchewkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam nigdy z marchewkę, w jaki sposób dodajesz marchewkę, gotowaną, duszoną czy dusisz razem z wątróbką?

      Usuń