sobota, 5 listopada 2016

Konkurs - do wygrania biały mak od Green Essence

Uwaga! Ogłaszam szybki konkurs 2 dniowy na moim fan pagu ;) 

Jak już zauważyliście Green Essence obdarowało mnie sporą ilością białego maku.
A ze święto związane z Rogalami Marcińskimi już niebawem do wygrania będzie 1 paczka 500 gram białego maku od Green Essence.

Zadanie konkursowe:
Jak już wiadomo w domu mam niespełna 3 letniego szkraba,który podczas zakupów sięga coraz częściej po różnego rodzaju batoniki.

Waszym zadaniem będzie zamieszczenie pod postem konkursowym przepisu na fit przekąski, batoniki, placuszki.
Miło będzie jeśli polubicie i udostępnicie mój post, oraz zostawicie polubienie na moim fan pagu.

Konkurs trwa do poniedziałku 07/11/2016 go godziny 8.30 ;) szybko wybieram zwycięzcę i wysyłam paczkę żeby jeszcze doszła przed 10/11/2016 r.



8 komentarzy:

  1. TRUFLE NUTELLOWE z jaglanki

    -Przepis:
    • 100 g kaszy jaglanej,
    • 400 ml mleka kokosowego + łyżka kakao,
    • ziarnka z laski wanilii,
    • 50 g gorzkiej czekolady,
    • 30 g masła z orzechów laskowych,
    • wiórki kokosowe lub mąka kokosowa do obtoczenia.
    Kaszę gotujemy na mleku z wanilią. Odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy masło orzechowe i kaszę. Mieszamy. Możemy dosłodzić wg. upodobań. Masę odstawiamy do wystudzeniu. Formujemy kulki, które obtaczamy w kokosowe. Schładzamy w lodówce .

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser Raffaello w słoiczku:
    Składniki na krem:
    – 500 ml mleka (napoju) kokosowego
    – 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
    – 150g suchej kaszy jaglanej
    – 3 łyżki wiórków kokosowych
    – 2 łyżki ksylitolu
    – 1 łyżka oleju kokosowego
    – 1 laska wanilii
    – sok z ćwiartki cytryny

    Dodatkowo:
    – chipsy kokosowe
    – płatki migdałowe
    – ekspandowana kasza jaglana
    – pełnoziarniste herbatniki

    1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
    2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem
    Składniki:
    – 150g purée z dyni
    – 2 świeże lub suszone daktyle
    – 2 łyżki masła orzechowego
    – 2 łyżki mąki kokosowej
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    *opcjonalnie: gorzka czekolada do oblania

    Świeże daktyle pozbywamy pestek, a suszone zalewamy gorącą wodą na 30 minut i odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i porządnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy zgrabne kuleczki, które możemy zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trufle Snickers bez cukru
    Składniki:
    – 100g orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
    – 8-10 świeżych/suszonych daktyli (ok. 100g)
    – 1 czubata łyżka masła orzechowego
    – 1 łyżka gorzkiego kakao
    – szczypta soli

    Dodatkowo na przykład:
    mąka kokosowa/zmielone, liofilizowane owoce/gorzkie kakao/roztopiona gorzka czekolada/mąka orzechowa

    Jeżeli używamy suszonych daktyli zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie odsączamy je.
    Jeżeli używamy świeżych daktyli, pozbywamy się pestek.
    Do misy blendera wkładamy gotowe daktyle, orzeszki (jeśli chcecie pomóc swojemu blenderowi, posiekajcie, rozdrobnijcie je wcześniej), masło, kakao oraz sól i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej, zwartej masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce na 30 minut. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Przechowujemy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń jaglany z wanilią
    Składniki:
    – 1 litr mleka (np. kokosowego – nie mleczka z puszki!, krowiego, migdałowego..)
    – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki)
    – laska wanilii
    *opcjonalnie: coś do posłodzenia (ksylitol)

    Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu, aż kasza będzie bardzo miękka. Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczków i dekorujemy ulubionymi dodatkami (u mnie gorzka czekolada i surowe kakao). Przechowujemy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chrupiące ciasteczka owsiano-kokosowe
    1szkl. płatków owsianych
    1szkl wiórek kokosowych
    po 1/2 szkl. ulubionych orzechów i rodzynek
    8 szt. śliwek suszonych pokrojonych
    3 łyżki miodu (porządne)
    2 łyżki oleju kokosowego stałego ew. 3-4 łyżki płynnego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki syropu malinowego lub innego ulubionego +ew. 2 łyżki dżemu żurawinowego
    przyprawa korzenna lub cynamon do smaku
    Na suchej patelni prażymy płatki owsiane gdy lekko zbrązowieją dodajemy wiórki,orzechy i sezam i chwilkę prażymy. Zestawiamy z ognia dodajemy resztę składników i je rozpuszczamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200st przekładamy masę na papier do pieczenia i rozkładamy lub łyżka formujemy ciasteczka i spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min do zrumienienia. Ja piekę z funkcją grill/opiekacz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Banalne ciasto, ale polubiła je nawet moja siostra która nie wyobraża sobie życia bez sklepowych słodyczy. To chyba najlepsze rekomendacja :)
    Składniki:
    100 g kaszy jaglanej
    350 ml wody/mleka (zwykłego bądź roślinnego)
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
    4-5 łyżek musu jabłkowego
    4-5 łyżek ulubionych nasion, np. słonecznika, orzechów
    2 łyżki oleju
    Przygotowanie:
    Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
    Kaszę gotujemy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygła i wsiąknęła resztę płynu.
    Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
    Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowe gofry pełnoziarniste:
    szklanka mąki pełnoziarnistej
    szklanka mleka
    jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Warto rozpocząć od podłączenia gofrownicy, aby zdążyła się rozgrzać. Żółtko oddzielamy od białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, olej i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Ciasto wlewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy ok 3-5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń