16 stycznia

Caprese

"Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii."

A to moja śniadaniowa sałatka caprese ;)

Składniki na 1-2 porcje:
1 pomidor
1 kulka sera mozzarella- 125g
świeża bazylia 
oliwa z oliwek -powinna być
sól, czarny pieprz
bułeczka pszenna


Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy w dość grube plastry. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidory.
Na talerzu układamy na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli.
Całość posypujemy listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Na końcu polewamy oliwą.

5 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger