23 stycznia

Ciasto Bounty bez pieczenia

Słodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;)  

 
Składniki:
na spód:
300 gram biszkoptów
100 gram masła

na masę kokosową:
1½ szklanki mleka 3,2%
300 g wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

na czekoladową polewę:
100 g czekolady mlecznej
80 ml śmietany kremówki


Przygotowanie:
Spód: Biszkopty miksujemy i ucieramy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód formy.

Masa kokosowa: Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto.

Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy w lodówce.






17 komentarzy:

  1. Robiłam pieczony, chętnie zrobię i taki. Wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i pięknie wyglądają.Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam..aż ślinka cieknie..dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, porywam duży kawałek. Dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada apetycznie. Jaka srednica blachy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponawiam pytanie. Jaki rozmiar blachy? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Formę możecie wykorzystać dowolną, wyjdzie albo wyższe albo niższe ciasto. U mnie prostokątna 10 x 25 cm

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej,mam pytanie czy ja moge biszkopty zastapic ciemnymi herbatnikami,bo mam tylko jedna paczke biszkoptow 150 g,czy raczej to juz nie bedzie to samo..bo az mi slinka cieknie,a doswiadczenia w ciastach wielkiego nie mam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście że tak. Możesz utrzeć ciastka z masłem tak jak w przepisie albo po prostu wyłożyć herbatniki na spód.
    Angelika Kasiak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za odp, myslalam ze moze ciemne herbatniki zmienia smak ciasta.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. Oo jak ja bym zjadła teraz takie ciacho! Na pewno jest przepyszne , bo na takie wygląda *_*
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger