czwartek, 26 stycznia 2017

Kurczak na ostro zapiekany pod papryką i cebulą

Zima za oknem trzyma, więc ostre, rozgrzewające dania pojawiają się w naszym menu bardzo często. Bardzo lubię pewną stronę na Facebooku, która wyświetla filmiki na szybkie dania i desery i tam też znalazłam pomysł na tego kurczaka pod papryką i serem.

Składniki: 
3 piersi z kurczaka 
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka papryki w proszku 
1 łyżeczka kminu rzymskiego 
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki 
1 żółta papryka pokrojona w paseczki 
1 zielona papryka pokrojona w paseczki 
1 pokrojona cebula oliwa z oliwek 
80 g startego żółtego sera 
makaron lub ryż do podania



Przygotowanie: 
Układamy piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy je przyprawami tj.sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski.
Na kurczaku układamy pocięte paseczki papryk i pokrojoną cebulę, a następnie mieszamy cebulę 
i paprykę, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wierzch polewamy oliwą z oliwek. 
Na koniec posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 minut. 
Po 45 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i rozkładamy zapiekankę na talerze. 
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz